به گزارش خبرگزاری مهر، وبگاه خبری الجزیره با انتشار گزارشی به ابعاد اهمیت سفر تاریخی «شیء جین پینگ»، رئیس جمهور چین به روسیه پس از گذشت یک سال از آغاز عملیات نظامی روسیه به اوکراین از نقطهنظر تحلیلگران و اندیشکدههای غربی پرداخته است.
وبگاه خبری الجزیره سفر مهم رئیس جمهور چین در اوج رویارویی نظامی متحدان غربی اوکراین با روسیه را پایانی بر بیطرفی پکن در جنگ اوکراین و حمایت از مسکو نامید.
بر اساس این گزارش، الجزیره به نقل از رویترز نوشت تحلیلگران غربی معتقدند سفر جین پینگ به روسیه مهر تأییدی بر سیاست همگرایی پکن با مسکو تفسیر میشود.
الجزیره سفر هفته گذشته چین بینگ به مسکو را در شرایطی که دادگاه کیفری بینالمللی حکم پیگرد پوتین را صادر کرده است حاوی ارسال پیامی نمادین به غرب و آمریکا دانست و آغاز فصل نوینی از مناسبات دو کشور دانست.
دیدار رئیس جمهور چین از روسیه؛ هدیهای به پوتین
الجزیره با استناد به حواشی این دیدار از دریچه محافل غربی نوشت اندیشکدههای غربی این رویداد را هدیه برای پوتین در شرایط کنونی ارزیابی کردند؛ بر اساس این گزارش، «لیانا فیکس»،تحلیلگر آلمانی، عضو اندیشکده آمریکایی شورای روابط خارجی مستقر در واشنگتن این دیدار را به ویژه پس از صدور حکم جنایی علیه پوتین تشویق کننده و دلگرم کننده برای پوتین دانست. لیانا فیکس این دی دار را حمایت تلویحی چین از روسیه برای تداوم جنگ در اوکراین دانست.
از سوی دیگر، الجزیره به ارزیابی این سفر از دریچه اندیشکده آمریکایی «کارنگی» پرداخته و در ادامه مینویسد «آلکساندر باونوف»، تحلیلگر این مؤسسه راهبردی بر این باور است نقطه مقابل تفکر غرب، این سفر را به مثابه توازنی در مقابل حکم دادگاه کیفری علیه پوتین و چهبسا تقویت جایگاه پوتین در عرصه بینالمللی با پیشدستی رئیس جمهور چین در سفر به مسکو میداند؛ زیرا چین با این اقدام خواست به جهان نشان دهد از موضع پوتین حمایت میکند کما اینکه جین پینگ خواستار سفر پوتین از چین در آینده نزدیک شد.
از سویی دیگر، «سام گرین»، متخصص امور روسیه و مدیر مرکز تحلیل سیاست اروپا در تحلیلی نوشت رهاورد این سفر هدیه ویژه برای بوتین و اجازه تداوم عملیات نظامی روسیه در خاک اوکراین بود. سام گرین میافزاید چین هرگز با وضع تحریمها علیه مسکو همنوایی نکرد و حتی لحظهای از واردات سوخت از مسکو و تعمیق مناسبات اقتصادی دو کشور تاکنون غافل نشده است و در پایان میافزاید این رویکرد چین موجب شده محافل غرب نسبت به ابتکار صلح چین در پایان دادن به جنگ با تردیدهای فراوانی نگاه کنند.
اوجگیری رقابت پکن با واشنگتن
«آنتوان بونداز»، کارشناس مسائل چین از بنیاد مطالعات راهبردی نیز در تحلیلی مدعی شد چین توجهی به آینده و فرجام اوکراین ندارد و آنچه برای پکن در ألویت است رقابت چین و آمریکا و ادامه تخریب وجهه بینالمللی غرب است.
همچنین،» «جان آلترمن»، تحلیلگر ارشد مرکز مطالعات راهبردی و بینالمللی معتقد است میان چین و روسیه منافع مشترکی در تقابل با غرب حاکم است؛ بویژه آنکه، روسیه به چین «هیدروکربونات» و گاز صادر میکند و در آینده نزدیک نیز با راهاندازی خط لوله گاز «سیبری دو» این روابط تحکیم خواهد یافت.
در پایان الجزیره به تحلیل «تاتیانا جان»، مدیر مرکز روابط بینالمللی فرانسه از دورنمای روابط پکن و مسکو پرداخته و مینویسد این دیدار به ظهور هرچه قدرتمندتر پوتین در عرصه بینالمللی میانجامد و حمایت چین موجب تداوم سیاست مسکو در پیشبرد عملیات نظامی خود در اوکراین خواهد شد.
نظر شما